Countless benefits of eating mango
* Countless benefits of eating mango *
Mango is called the king of fruits. Not only does it taste great, but there are many benefits to eating mango.
* Prevents skin aging: *
According to medical experts, mango is rich in vitamin E, the use of which keeps a person healthy and fresh, while these vitamins provide freshness to the skin and prevent pimples and pimples on the face. The vitamin C in mangoes lowers blood cholesterol, while the vitamin A in them protects the eyesight from impairment and also protects the eyes from the sun's rays.
* Protects against asthma: *
According to experts, the ingredients in mango are very useful for the human body and those who consume more mango are less likely to suffer from asthma.
* Helps prevent cancer: *
According to medical experts, the antioxidants in mango reduce the risk of bowel and blood cancers, while it also plays an effective role against cervical cancer. According to Harvard University experts, mango has been shown to be an important defense against colon or colon cancer, and the rate of this cancer has been found to be significantly lower in people who eat mangoes.
* Useful for bone health: *
Experts say that consumption of mango also protects against bone diseases. The calcium in it keeps the bones strong and those who are eager to eat mango are less likely to have premature bone weakness.
* Also useful in diabetes: *
According to research, in addition to vitamins A, B, C and fiber, mango contains 20 other ingredients that reduce the absorption of sugar in the bloodstream. According to US experts, adequate amount of natural sweetness in mango is not harmful for diabetics.
* Essential for the digestive system: *
The fiber in mangoes, also called fiber, cleanses the intestines and helps keep the digestive system healthy.
* Useful for heart health: *
Experts say that mango is an excellent fruit for people suffering from heart disease. The potassium, fiber and vitamins in it increase the health of the heart while the large amount of potassium in it helps in controlling blood pressure. Proves helpful.
* Effective medicine against infection: *
According to health experts, the invasion of all bacteria is possible because the tissues that make up the outer layer of the body are weakened. After this condition, successive infections such as cold, flu and runny nose did not occur. This protection is due to the abundance of vitamin A found in mangoes.
*آم کھانے کے بیشمار فوائد*
آم کو پھلوں کا بادشاہ کہا جاتا ہے اس کا صرف ذائقہ ہی لاجواب نہیں ہوتا بلکہ آم کھانے کے بیشمار فوائد ہیں ۔
*جلد بوڑھا ہونے سے بچاتا ہے:*
طبی ماہرین کے مطابق آم وٹامن ای سے بھرپور ہے جس کے استعمال سے انسان صحت مند اور شاداب رہتا ہے جب کہ یہ وٹامن جلد کو ترو تازگی فراہم کرتے ہیںاور چہرے پر دانوں اور کیل مہاسوں سے بچاتے ہیں۔ آم میں شامل وٹامن سی خون میں کولیسٹرول کی مقدار کم کرتا ہے جب کہ اس میں موجود وٹامن اے بینائی کو کمزور ہونے سے بچاتا ہے اور اس کے علاوہ یہ پھل سورج کی تیز شعاعوں سے بھی آنکھوں کو خراب ہونے سے بچاتا ہے۔
* دمے سے محفوظ رکھتا ہے:*
ماہرین کے مطابق آم میں موجود اجزا انسانی جسم کے لیے انتہائی مفید ثابت ہوتے ہیں اور جو لوگ آم کا زیادہ استعمال کرتے ہیں ان کے دمے کے مرض میں مبتلا ہونے کے امکانات کم سے کم ہوجاتے ہیں۔
*کینسر سے بچاؤ میں معاون:*
طبی ماہرین کے مطابق آم میں شامل اینٹی آکسیڈنٹ آنتوں اور خون کے کینسر کے خطرے کو کم کرتا ہے جب کہ گلے کے غدود کے کینسر کے خلاف بھی یہ مؤثر کردار ادا کرتا ہے۔ ہارورڈ یونیورسٹی کے ماہرین کے مطابق کولون یا بڑی آنت کے سرطان کے خلاف آم ایک اہم مدافعانہ ہتھیار ثابت ہوا ہے اورآم کھانے کے شوقین لوگوں میں اس سرطان کی شرح نمایاں طور پر کم دیکھی گئی ہے۔
*ہڈیوں کی صحت کیلیے مفید:*
ماہرین کا کہنا ہے کہ آم کا استعمال ہڈیوں کی بیماریوں سے بھی محفوظ رکھتا ہے اس میں موجود کیلشیم ہڈیوں کو مضبوط رکھتا ہے اور آم کھانے کے شوقین افراد میں وقت سے پہلے ہڈیوں کی کمزوری کے امکانات کم ہوجاتے ہیں۔
*ذیابطیس میں بھی کارآمد:*
تحقیق کے مطابق آم میں موجود وٹامن اے ،بی،سی اور فائبر کے علاوہ 20 دیگر اجزا پائے جاتے ہیں جو خون کی گردش میں شکر کے جذب ہونے کے عمل کو کم کرتے ہیں۔ امریکی ماہرین کے مطابق آم میں موجود قدرتی مٹھاس کی مناسب مقدار شوگر کے مریضوں کے لئے نقصان دہ نہیں ہوتی۔
*نظام ہاضمہ کیلیے ضروری:*
آم میں موجود ریشے جنہیں فائبر بھی کہا جاتا ہےآنتوں کی صفائی کرتے ہیں اور نظام ہضم کو درست رکھنے میں مدد دیتے ہیں۔
*دل کی صحت کیلیے مفید:*
ماہرین کا کہنا ہے کہ دل کے امراض میں مبتلا افراد کے لیے آم ایک بہترین پھل ہے اس میں موجود پوٹاشیم ،فائبر اور وٹامن دل کی صحت میں اضافے کا باعث بنتے ہیں جب کہ اس میں موجود بڑی تعداد میں پوٹاشیم بلڈ پریشر کو کنٹرول کرنے میں معاون ثابت ہوتا ہے۔
*انفیکشن کے خلاف مؤثر دوا:*
ماہرین صحت کے مطابق تمام بیکٹیریا کا حملہ اس لیے ممکن ہوتا ہے کہ جسم کی خارجی تہہ بنانے والی بافتیں کمزور ہوجاتی ہیں تاہم آم کے موسم میں اس کا آزادانہ استعمال بافتوں کی اس کمزوری کو دور کرتا ہے چنانچہ بیکٹیریا کا جسم میں داخلہ ممکن نہیں رہتا اس کیفیت کے بعد پے در پے انفیکشن مثلاً نزلہ‘ زکام اور ناک کی سوزش رونما نہیں ہوئی۔ اس تحفظ کی وجہ آم میں پائی جانے والی وٹامن اے کی وافر مقدار ہے


Comments
Post a Comment